3D printer informatie

3D printers zijn er in veel verschillende soorten en maten, en kunnen voor veel verschillende activiteiten gebruikt worden.

De technologie van het printen in 3 demensies groeit elke dag. Steeds snellere, nauwkeurigere machines komen op de markt. Voor consumenten en bedrijven is het aanbod van printers enorm gegroeid. Voor consumenten ligt de aanschaf prijs voor een goede desktop 3dprinter rond de €1000,-. Geavanceerde 3Dprinters kunnen oplopen tot enkele tonnen. Dit zijn dan ook printers die in exotische materialen kunnen printen zoals nylon powder of zelfs metaal!

“Consumenten” printers printen voornamelijk met het speciaal ontworpen materiaal PLA (Poly-Lactic-Acid).Dit materiaal is erg makkelijk om mee te printen en heeft van zichzelf al goede materiaal eigenschappen zoals, relatief hoge stijfheid en is erg slijtvast. Er is maar 1 nadeel van het printen in PLA, dit is dat het materiaal kan doorbuigen onder constante druk. Daar is dit materiaal niet geschikt voor. Een materiaal dat beter geschikt is voor constante belading is ABS, (Acrylonitril-butadieen-styreen). Maar dit materiaal is dus wel weer lastiger om te printen, en geeft schadelijke dampen af tijdens het printen. Er zijn tegenwoordig tal loze, soorten, vormen en maten 3D filament beschikbaar hedendaags. Veel gebruikte materialen voor consumenten-printers zijn PLA, ABS, en PET, van de petflessen.

Bij 3Dprinters word het filament met een motor aangeduwd richting de spuitmond. De printer moet genoeg grip hebben op het filament om dit door te duwen. De meeste 3dprinters hebben een tandwiel die zich een beetje in het filament in vreet en zo grip heeft op de gladde draad.

Er zijn twee algemene ’types’ 3dprinters, sommige werken met een bowdensetup, andere met een direct drive. Het printgemak en de kwaliteit is beter van een directdrive extruder dan een bowdentube setup. Dit heeft te maken met de afstand die het filament moet verplaatsen tot aan de spuitmond. Bij directdrive extruders zit de motor die het filament doorduwd op de spuitmond zelf. Hierdoor hoeft het filament maximaal 8cm te bewegen voordat het verwarmd word. Bij bowden printers is deze afstand soms wel een halve meter. De motor die het filament aanduwd zit op het frame van de printer, en word door middel van een bowdentube naar de verwarmingszone geleid. Hier door kunnen verschillende problemen optreden, want het filament heeft meer weerstand door de wrijving van de buis. ook flexibele materialen zijn een stuk lastiger om te printen bij een bowdon printer. flexibele materialen kunnen rekken, en dus ook samen gedrukt worden. Beide verscheinselen kunnen optreden in de bowdentube bij het aanduwen van het filament, wat zorgt voor onnauwkeurigheden. het materiaal wordt in de buis samengedrukt en uit elkaar getrokken, wat zorgt voor over/underextrusion.

Ook is de opkomst van Resin printen ook gigantisch, de machines worden steeds goedkoper en printen in nog hogere resoluties. de vloeistof printers werken door een vloeistof uit te harden met UV-licht. Dit kan een laagdikte bereiken van 0,05mm de laagjes zijn dan te klein om te zien met het bloten oog. Helaas blijft het printresin erg kostbaar, zo kost een liter hightemp resin ongeveer € 170,-.